Τραγικές ελλείψεις σε νοσοκομεία της χώρας

Τραγικές ελλείψεις σε νοσοκομεία της χώρας

Αρ. Πρωτ. 17613/08.06.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Τρομακτικές είναι οι ελλείψεις, που αντιμετωπίζουν μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά. Στο νομό Θεσσαλονίκης οι ελλείψεις έχουν στοιχίσει ακόμη και τη ζωή πολλών ασθενών. Τα δημόσια νοσοκομεία στερούνται κατάλληλης υποδομής, βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα εργαστήρια και δεν διαθέτουν καν κλινοσκεπάσματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, το ΑΧΕΠΑ, όπου οι ασθενείς διαθέτουν οι ίδιοι σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, ακόμη και γάντια, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των υπεύθυνων δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα υλικών και προμηθειών. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου χειρουργημένοι ασθενείς τοποθετούνται επάνω στα κρεβάτια χωρίς να υπάρχουν σεντόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μικρόβια και βακτήρια.

Είναι ντροπή για το υποτιθέμενο δημόσιο σύστημα υγείας να επικρατεί αυτή η κατάσταση και είναι κρίμα εν έτει 2011 να χάνονται ασθενείς εξαιτίας ελλείψεων σε υποδομές. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από μόνοι τους την κατάσταση, καθώς τα περιστατικά που προκύπτουν είναι πολυάριθμα. Μάλιστα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά εμφραγμάτων σε συνεννόηση με συναδέλφους τους σε άλλα νοσοκομεία της πόλης, που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αιμοδυναμικό εργαστήριο, για την κάλυψη των αναγκών. Η κατάσταση είναι τραγική και επιτέλους πρέπει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί της κατάστασης και να μπει ένα τέλος στις στοιχειώδεις ελλείψεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να καλυφθούν επιτέλους οι ελλείψεις, που χαρακτηρίζουν μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών;       

 Απάντηση Υπουργείου